Monday, September 29, 2008

Eesti disainiauhind BRUNO


Reedel 26.09. kell 15:00 tehti Arhitektuuri- ja disainigaleriis pidulikult teatavaks Eesti disainiauhinna Bruno võitjad.

Rahvusvahelisse žüriisse kuulusid: Michael Thomson (Inglismaa), BEDA president (Bureau of European Design Associations), Gudrun Lilja Gunnlaugsdóttir (Island), Timothy Jacob Jensen (Taani), Harri Korhonen (Soome), Heikki Zoova (Eesti)

Kuna 46 osalenud nominendi tase oli niivõrd kõrge, otsustas žürii suure hulga töid veel eriliselt ära märkida.

Parima tootedisaini preemia sai Mare Kelpman kollektsiooni eest Lights&Stripes. See on high-tech materjalidest kootud kangastest padjakollektsioon, mis on inspireeritud esiemades triibuvaipadest.Osa ornamendist kogub endasse valgusenergiat ja helendab pimeduses, olles dekoratiivseks ning ka funktsionaalseks valgustajaks hämaras ruumis.

Äramärgitud tööd tootedisaini kategoorias on:
Matti Õunapuu - Vann PAO
Martin Pärn - Juhimööbli seeria KUMA
Tarmo Luisk (PG 1988) ja Margus Triibmann (PG 1985) - taimekonteiner/istepink/valgusti KAUBAPALL
Reet Aus - Rõivakollektsioon ReUse
Elna Kaasik - Paberkangasari Kirjad

Parima disainiprojekti eest sai preemia TARMO LUISK (PG 1988) valgusti LED STICK eest. Led Stick on led valgusallikas. Kasutades erineva optilise läätsega ledisid saab luua erineva iseloomuga Led sticke.Valgusallikas koosneb alumiiniumkorpusest, mis töötab ka jahutina, ledidest, klaaskattest, mida saab kasutada optikana ning pistikust.Lihtne on koostada erinevaid valgusteid ja muuta valguse suunda.

Äramärgitud tööd disainiprojekti kategoorias on:
Martin Pärn ja Edina Dufala-Pärn - Kummipink
Tarmo Luisk (PG 1988) ja Margus Triibmann (PG 1985)- Rotermanni tänava terviklahendus, led-tänavavalgustid, valgustusega plastistmed, prügikastid, taimekonteinerid.
Marta Kisand (PG 2004) - Pulmavaibad - Eesti etnograafiliste vaipade kollektsioon

Eeskujuliku design management'i eest sai preemia By Roller www.byroller.com
Design management'i äramärgitud ettevõtted on:
AS Balteco - www.balteco.com
Fellin Furniture OÜ - www.fellin.eu
Pressiteade: Urmas Oja

Wednesday, September 24, 2008

Kabala kunstipraktika näitus


Ahti Sepsivart 2008

Laura Arula 2008

Triin Koppel 2008

Lilian Hiob 2008

Kerli Toode 2008

Kuni 13. oktoobrini on Pelgulinna Gümnaasiumi II korruse kahes koridoris üleval suuremahuline väljapanek 2008. aasta juunis Kabala kunstipraktikal valminud töödest.

Kõik 11 K klassi õpilased esinevad näitusel personaalsete ekspositsioonidega.

Praktikat juhendasid Triinu Jürves, Villem Jahu, Eleriin Ello ja Hanna Piksarv.

Head vaatamist!















--> FREDDIE (2004-2008)


-->

-->

-->
--> Noolegrupp (Triinu Jürves, Villem Jahu, Harry Rull) teatab, et Villem Jahu
ja Vaiko Viitmanni skulptuur "Freddie", mis oli Villem Jahu (PG 2004) kunsti
lõputöö ning asus peale lõputööde näitust kuni kooli remondini Pelgulinna
Gümnaasiumi aulas (kas laval või lava taga), on oma maise teekonna läbi
teinud.

Pidulik ärasaatmine ning matusetseremoonia toimus 19.09-21.09.2008
Laulasmaal. Skulptuur sängitati mulda "Kollases Allveelaevas", mis omakorda
oli Rainer Kaasik-Aaslavi (PG 2006) kunsti lõputöö. Matuse viis läbi auväärne PG
vilistlaste seltskond.

Show Must Go On!






























in memoriam Olev Viitmaa


postimees.ee


12.03.1945 - 19.09.2008

Pelgulinna Gümnaasiumi kunstiõpetajad mälestavad mitmekülgset
filmimeest, stuudio "Noorfilm" hinge, raamatute autorit ning õpetajat
Olev Viitmaad.

Olevi õpilaste järelhüüe: http://www.postimees.ee/?id=36179


Friday, September 19, 2008

Kunstikonkurss "Armastan Eestimaad!"




Triinu Sepp 3 K "Kullaketrajad" 2008


Kolmapäeval, 1. oktoobril 2008 kell 16.00 toimub näituse "Armastan Eestimaad!"
pidulik avamine ja võitjate autasustamine KULLO galeriis (Kuninga 6).

Konkurss toimus neljas vanuserühmas (lasteaialapsed, 1.-3. klassi õpilased,
4.-6. klassi õpilased ja 7.-9. klassi õpilased) ning osaleda võisid kõik Eestis elavad lapsed.

Konkursi korraldajad olid MTÜ Kunstihariduse Ühing ja Eesti Rahva Muuseum.
Pelgulinna Gümnaasiumi kunstiõpetajad saatsid konkursile 28 tööd, mis kõik on
ka näitusel eksponeeritud.

1.-3. klassi vanuserühma parimaks tunnistas žürii Pelgulinna Gümnaasiumi 3 K (praeguse 4 K) klassi õpilase TRIINU SEPA töö "Kullaketrajad"(juhendaja Tiia Vali).



Thursday, September 4, 2008

8. klasside kunstipraktika näitus






Kuni 22. septembrini on Pelgulinna Gümnaasiumi maja II korruse kunstikoridoris avatud näitus kaheksandate klasside kunstipraktikatel valminud töödest.

Praktikad toimusid juunikuus Tallinnas, neid juhendasid kunstiõpetajad Tiia Vali, Lembi Schmidt, Tiiu Esnar, Jüri Mäemat ja Triinu Jürves.
Head vaatamist!



Kartulitrüki näitus EKA galeriis


Maret Jäger 11 K (2008)

Doris Rjabov 7 AK (2008)

Agnes Altmäe 9 BK (2008)

2008. aasta kevadel oli Pelgulinna Gümnaasiumi mitmetes kunstiklassides suur kartulitrüki vaimustus - seda palju võimalusi pakkuvat tehnikat katsetasid 7 AK, 8 AK, 9 AK ja 11 K õpilased ning tulemused olid väga head.

Seetõttu on kindlasti paljudel huvitav külastada suurt kartulitrüki näitust Eesti Kunstiakadeemia galeriis.

Kevadisi töid saab näha PG kunstilehel Triinu Jürvese galeriis: http://nagi.ee/photos/pelgulinnakunst/sets/46779/

Pressiteade:

POTATOPRINT FESTIVAL III näitus Kolmandal Rahvusvahelisel Kartulitrüki Festivalil valminud töödest 3.-17.september 2008 Eesti Kunstiakadeemia galeriis. Avamine 3. septembril kell 18.00

15.-17. augustil käesoleval aastal toimus Järvamaal Laupa mõisas Kolmas Rahvusvaheline Kartulitrüki Festival. Festivali eesmärgiks on tutvustada ja propageerida kartulitrükki kui üht primitiivseimat ning loodussõbralikumat graafika/trükikunsti tehnikat, ühendada erinevast soost, vanusest, rahvusest ja erineva erialaga inimesi läbi lõõgastava manuaalse tegevuse ja pühitseda kartuli kui eestlaste põhitoiduse tähtsust. Ja nagu kolme festivali jooksul on selgunud, pakub kartulitrükk küllalt võimalusi nii algajatele kui ka neile, kes kunstnikutööga leiba teenivad. Sel aastal võttis festivalist osa kuusteist end eelnevalt registreerinud inimest. Seoses sellega, et ÜRO kuulutas 2008. aasta Rahvusvaheliseks Kartuliaastaks, pidas John Phillips, Londoni Print Studio direktor, loengu kartuli rollist ajaloolises ja sotsiaalses kontekstis. Teisel festivalipäeval toimus Ulla Lapiolahti loeng looduslike värvide päritolust ning nende kasutamisest. Looduslike värvide kasutamine lahendas ka varasematel aastatel tekkinud trükkimisjääkide kompostimise probleemi. Iga festival on osalejate nägu ja näitused selle dokumentatsioon. Kuna me ei vali oma osalejaid, ega nõua neilt mingit eelnevat kartulitrüki- või kunstialast kogemust, jõuavad kohale väga erinevate taustadega inimesed, mistõttu on ka tulem alati erinev. Festivalil on peamine rõhk tööprotsessil. Mitme päeva jooksul ühises ruumis töötamine ja elamine tekitab erilise atmosfääri ning paljude osalejate jaoks on juba linnast välja saamine omaette eksootika. Meediakunstnikele ja muudele igapäevaselt arvuti taga istuvatele inimestele oli meeldivaks vahelduseks oma rutiinsest töökeskkonnast välja murda ja leida põhjus ning võimalus millegi käsitsi tegemiseks. Kartulitrükifestival ei pürgi eliitarseks kunstisündmuseks vaid ühendab alternatiivset trükikunsti ja lõõgastavat looduses viibimist ning uute tutvuste sõlmimist enne sügis-talvise pingerikka tööperioodi algust.

Festivalil osalesid:

Merle Ambre, Anu Hint, Päivi Hintsanen, Lilli Jefimova, Liina Jäger (PG 2006), Carmen Kaarus, Mara Koppel-Ljutjuk, Kristi Kukk, Katri Kuusk, Ulla Lapiolahti, Moonika Maidre, Mirja Majevski, Jarmo Nuutre, Pa Martinez Perez, Olivia Parmasto (PG 2007), Ott Pilipenko, Ralf Rammul (PG 2006), Mari-Ann Vellerand ja Magnus Vulp (PG 2004).

Kartulitrüki Festivali korraldajad on: Mirja Majevski +372 5392 2259, +358 503 815 984, Katri Kuusk +372 5661 7210, koduleht: www.printpotato.pri.ee, e-mail: printpotato@gmail.com

Monday, September 1, 2008

Kärt Hammer DECO galeriis




DECO galeriis (Koidula 12a, Kadriorg, Tammsaare Majamuuseumi majas) on
02.09 - 14.09.2008 avatud Kärt Hammeri (PG 2007) maalinäitus
"Happy Birthday To Me".

Kärdi pressiteade:

Tegemist on paljulubava uue algusega ühe noore kunstniku elus. ühest küljest avaldub see algus vanuselistes numbrites ja teisalt on see tema esimene isiknäitus. Esiotsa ilusa juhusena sülle kukkunud septembri algus modifitseerus silmapilkselt kindlaks, planeeritud seoseks 3. kuupäeval saabuva sünnipäevaga. Sealt ka otsus endale silma- ja meeleiluks kingitus teha. Tõenäoliselt võiks see olla teistelegi väike põhjus juubeldamiseks.
Pilootnäituse võib lahti harutada üldplaanis natuke üllatusliku värvigammaga komplektiks iseendast, kuna varasem looming on olnud küllaltki tumedapoolne ja robustsevõitu. On see nüüd sellest, et tegemist on sünnipäevaga, mis on ju õigupoolest õnnelik juhtum, või on siin midagi isiklikumat ja sügavamat? Üldine arusaam sünnipäevadest on rõõmsalt kreemitordine ja lillelõhnaline, kuid tõenäoliselt, olgem ausad, on mõni juhuslik päev aastas märksa pidulikum. Võib öelda, et usu puudumisel sünnipäevadesse on asi kippunud mõnest küljest ebaharilikult roosaks minema, kuid vana vimm ei ole veel päriselt kadunud. Nõnda võibki leida sellest magusast mannavahust ka kurja pilgu.
Tööd väljendavad seoseid number kolmega ja kiindumust sellesse numbrisse, mis on endast kunstniku seni alles suhteliselt lühikese elu jooksul kõikjal märku andnud. Ning mängu tuleb ka ilus ja ümmargune - paraku mitte just oodatud - kakskümmend, kust edasi minna nagu ei tahakski. Oleks meeldiv olnud puude-otsas-ronimise-vanuseks jääda. Võib-olla on too kakskümmend just seetõttu ka viimane suur number praeguse ja edasise loomingu kulgemises.
Kuid küllalt detailidest! Lõpuks laseb ju publik nii või teisiti oma fantaasial lennata, nagu heaks arvab. Ent kõigest hoolimata - palju õnne sünnipäevaks Mulle!